ZELENA POT SAVSKO NASELJE – Jane’s Walk

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

In takšen sprehod v Savcu s savčani pripravljamo tudi za vas. Na sprehodu boste spoznali eno prvih povojnih sosesk v Ljubljani, njene bogate zele površine, bogato zgodovino medsosedskega sodelovanja, prometne zagate, itd … Sprehodili se bomo po zeleni poti, ki jo je lani začrtala prometna pobuda savskega naselja v okviru Vizije javnega protora. Spoznali bomo pobudnike Celovitih urbanih prenov, domačine, ki angažirano skrbijo za svojo okolico, mlade hišne prijatelje, ki že tretje leto skrbijo za opuščeno igrišče, začetnika blokpartyija, pridobili boste izkušnjo, kako javni prostor dojemajo otroci s posebnimi potrebami, ki iz vse slovenije hodijo v Sočo na rehabilitacijo, si na koncu ogledali kaj vse ponuja Knjižnica reči in novodobni skupnostni prostor.

 

 

Janes walk - karta1 (1)

 

Postaje sprehoda

1. CELOVITA URBANA PRENOVA – ProstoRož, križišče Topniške in Šmartinske ulica
Predstavitev Celovitih urbanih prenov in Vizije za Savsko naselje, ki so bile izdelane v sodelovanju s prebivalci Savskega naselja. Pobude, ki so se začele pred dvemi leti v sodelovanju skupine prostoRož in nekaj društvi, so bile namenjene medsoseskem povezovanju, grajenju lokalne skupnosti, urejanju javnega prostora in soodločanju pri načrtovanju prenove soseske.

2. POBUDA MLADI HIŠNI PRIJATELJI – Bor Kirn, športno igrišče, Šerkova ulica
Predstavitev aktivnosti društva Mladi hišni prijatelji, ki že dve leti skrbijo za igrišče na Šerkovi ulici in na njem organizirajo različne aktivnosti za vse generacije.

3. SKRB ZA ZELENICE V SOSESKI – ga. Plut, vrtovi ob Majaronovi ulici 14
Domačinka, savčanka bo predstavila bogato zgodovino urejevanja zelenic v Savskem naselju. Pokazala nam bo svoj cvetlični vrt, nam pokazala skupnostni vrt na Šerkovi ulici in nas seznanila z drugimi prebivalci, ki skrbijo za skupno zelenje v soseski.

4. BLOK PARTY – Rok Trkaj, Osnovna šola Savsko naselje
Glasbenik Rok Trkaj je glavni pobudnik in organizator dogodka Blok Party v Savskem naselju. V sodelovanju z Osnovno šolo vsako leto organizira druženje sosedov ob dobri glasbi in drugih kulturnih aktivnostih, ki sicer potekajo v ovkiru šolskih in obšolskih dejavnosti.

5. SAVSKI HRIB – Alenka Korenjak in Alenka Krč, športno in otroško igrišče na Mislejevi ulici 3
V lanskem letu se je na pobudo donatorke začela obnova javnega prostora okrog Savskega hriba, ki je prerasla v sodelovanje OŠ savsko naselje, Vrtec Mladi Rod, RC Soča in prebivalce soseske. Predstavili vam bomo lanske že izvedene projekte in letošnje načrte in predloge, ki so jih izdelali otroci in sosedje.

6. KNJIŽNICA REČI, DOM SKUPNOSTI – Robert Plut, Neža Palčič, Belokranjska ulica 6
Predstavitev delovanja Knjižnice REČI, same ideje in izvora le te. Kakšni so odzivi in želje predvsem prebivalcev savskega naselja in kakšne želje in cilje si zastavlja ekipa KR. Prav tako bomo predstavili program, ki poteka v prostorih Doma skupnosti Savsko naselje, kakšne vsebine si želijo obiskovalci in kakšne vsebine že ustvarjajo sami.