Vas koncept naše knjižnice navdušuje? Želite pomagati? Podprete nas lahko na najrazlične načine, saj delujemo z minimalnimi sredstvi in cenimo vsak vaš materialni, časovni ali finančni vložek.

S skupnimi močmi razvijamo kulturo souporabe!

ZA POSAMEZNIKE

Postanite član

Član Knjižnice REČI za obdobje enega leta lahko postane vsakdo, ki podari reč z Liste želja, vplača članarino ali prispeva 30 ur prostovoljnega dela.

Lista želja se sproti posodablja, soustvarjamo jo skupaj z naši uporabniki. V primeru, da reči, ki jo želite podariti, na seznamu ni, pa se vam zdi koristna za souporabo, napišite sporočilo ali pokličite našo ekipo, če je primena za sprejem.

Postani član

Cenik izposoje*:

 • Član Knjižnice REČI postanete, če prinesete REČ iz Liste želja, vplačate enoletno članarino v višini 20 evrov ali prispevate 30 ur prostovoljnega dela.
 • Članarino lahko plačate v naših prostorih ali preko TRR: SI56 0201 5026 1355 454 (odprt pri Novi ljubljanski banki) in nam potrdilo o vplačilu pošljete na info@knjiznicareci.si.
 • S potrdilom o brezposelnosti znaša članarina 5 evrov.
 • Če članarino podaljšate točno na dan, ko ste se vpisali v knjižnico, bomo vašo članarino znižali na 15 evrov.
 • Brezplačno si lahko naenkrat izposodite eno REČ, vsaka dodatna izposoja se plača 1 evro.
 • Vsako REČ lahko tudi podajšate za še 1 kratno trajanje kot je predvidena izposoja. To na primer pomeni – šotor si lahko izposodite brezplačno za 1 teden in ga lahko potem podaljšate še največ za 1 teden. Vsak podaljšan dan pa se plača 1 eur. Podaljšanje je potrebno napovedati ob izposoji. Izjemoma je podaljšanje možno tudi v času, ko je predmet že v izposoji, vendar le, če predmet ni rezerviran. Podaljšanje ni mogoče, če je član z vračilom predmeta v zamudi.
 • Če REČI pravočasno ne vrnete, se za vsak zamujen dan plača 2 evra.
 • 1. opomin se pošlje na 7. zamujeni dan v višini 2 evrov, 2. opomin se pošlje 10. zamujeni dan in znaša 5 evrov.
 • Za dražje predmete se vloži kavcija, ki se ob vračilu REČI vrne.
 • V primeru uničenja ali izgube REČI mora član le-to nadomestiti s primerljivo ali (vsaj delno) nadomestiti stroške le-te, največ v višini polovice ocenjene vrednosti predmeta.

*cene z vključenim ddv

Izposoja brez članstva

Vse REČI si lahko izposodite tudi brez članstva. V tem primeru se zaračuna izposojnina v višini 2 oz. 5 evrov (odvisno od predmeta) in vloži kavcijo, vsi ostali pogoji pa ostanejo enaki kot pri izposoji s članstvom.

Postanite prostovoljec

Knjižnica REČI bo odprta vsak dan in glede na pozitivni začetni odziv načrtujemo, da bo doganje pri nas izredno živahno. Prav zato bi bili veseli časovnega vložka prostovoljcev z najrazličnejšimi veščinami, ki jih potrebujemo za kakovostno upravljanje knjižnice.

Iščemo predvsem posameznike, ki znate opravljati manjša popravila najrazličnejših izdelkov in tiste, ki imate izkušnje z urejanjem knjižničnih baz in z njimi povezano administracijo ter tiste s smislom za ubesedenje zanimivih zgodb. Veseli bomo, če se boste oglasili pri nas, da popijemo kavo in vidimo, če bi se lahko na kakršenkoli način koristno povezali.

Še posebej toplo vabljeni Savčani!

ZA PODJETJA IN ORGANIZACIJE

Postanite podpornik

Veseli smo, da nas je že pred začetkom delovanja podprlo že kar nekaj podjetij, ki razume, da je koncept Knjižnice REČI v časih krize inovativna rešitev, ki pomaga ljudem zagotoviti dobrine, ki si jih marsikdo ne more več privoščiti.

Podprite nas materialno!

Čeprav bo nabor reči v Knjižnici REČI večinoma sestavljen iz donacij, ki jih bodo prinesli člani v zameno za letno članarino, pa bi bili izredno veseli tudi profesionalnih izdelkov. Zaradi verižne izposoje se bodo namreč reči uporabljale (in zato izrabljale) veliko bolj pogosto kot v običajnem gospodinjstvu. Če nam darujete izdelek, bodo prvi stik naši člani vzpostavili prav z vašo znamko, ki jo bodo lahko skorajda brezplačno tudi preizkusili. V primeru, da se bo član v prihodnje odločil za nakup tovrstega predmeta, obstaja v primeru pozitivne izkušnje veliko večja verjetnost, da bo kupil vaš proizvod in ne od konkurenčnega podjetja.

Podprite nas finančno!

Še večji izziv kot pridobitev kakovostnih materialnih sredstev pa za nas predstavlja zagotavljanje finančnih sredstev za delovanje in obratovanje Knjižnice REČI. Sredstva bomo potrebovali za plačilo osebja, nakup opreme za prostor, adiminstrativne stroške, material za obratovanje, vzdrževanje in popravila predmetov, vzdrževanje orodij za komuniciranje ter najem prostora. Prav zato bi bili veseli kakršnihkolih finančnih prilivov, ki nam bodo omogočili, da bomo sčasoma Knjižnico REČI pripeljali prek pilotne, začetne faze in ji v celoti zmogli omogočiti trajnostno delovanje v prihodnosti.

Verjamemo, da so naše vrednote skladne s poslanstvom marsikaterega družbeno odgovornega podjetja, ki kljub težjim časom, tudi danes uspešno posluje. Veseli bomo, če nam boste pomagali razvijati dobro zgodbo, ki se bo, in to se bomo potrudili, slišala vsaj v deveto vas.

Seveda so finančne donacije več kot dobrodošle tudi s strani posameznikov, ki se vam zdi vredno podpreti naš projekt s kakšnim evrom, ki se ne bo poznal v družinskem proračunu.

Več informacij o možnostih in priložnostih sodelovanja smo za vas pripravili tukaj.

Naši aktualni podporniki: BSH Hišni aparati d.o.o., Elna, EXPERTA M&J D.O.O., Snaga d.d., Anka Pavelić (01 437 15 59), Zadruga Dobrote, Balansa Slackline.

bsh_cb                    logo-elna_cb                    experta_cb                    snaga_cb                    balansa

Vzpostavite Knjižnico REČI v vašem kraju

Že od samega začetka si želimo, da bi znanje o vzpostavitvi Knjižnice REČI bilo dostopno vsem, ki želite idejo naše izposojevalnice poustvariti v vaši soseski, kraju ali mestu. Prav zato smo pripravili Priročnik vzpostavitve Knjižnice REČI, ki prek praktičnih primerov, na zelo enostaven način opisuje ključne aktivnosti, ki jih morate opraviti, da bo projekt uspešno zaživel.

V priročniku smo zbrali:

 1. znanje o značilnostih in razsežnostih projektov souporabe v Sloveniji;
 2. izzive in dobre prakse regeneracije slovenskih sosesk;
 3. osnovne pojme in principe delovanja Knjižnice REČI;
 4. konkretna navodila kako najbolj učinkovito narediti prve korake do vzpostavitve knjižnice;
 5. nasvete in primere kako z veliko domišljije in malo denarja primerno urediti prostor;
 6. seznam nujnih administrativnih nalog;
 7. ideje za dolgoročno preživetje knjižnice;
 8. in ključne aktivnosti kakovostnega komuniciranja z različnimi javnostmi.

Seveda vam naše izkušnje in znanje lahko služijo zgolj kot izhodišče. Zelo verjetno se v vsaki lokalni skupnosti porajajo specifični problemi in le-ti zahtevajo inovativne pristope k reševanju, ki jih mi morda nismo predvideli. Prav zato je pomembno, da se znanje o vzpostavitvi knjižnice nadgrajuje tudi naprej. Pričujoč priročnik je pravzaprav šele začetek. Zato bomo veseli vaših povratnih informacij in novih uvidov, ki so boste izvedbe Knjižnice REČI lotili v praksi.

Vabimo vas, da si s klikom na povezavo naložite Priročnik vzpostavitve Knjižnice REČI in Dokument administrativnih obrazcev Knjižnice REČI.