Ali lahko souporaba spremeni sosesko Novo Brdo v skupnost?

V drugi polovici 2022 smo dobili priložnost, da skupnostni paviljon v soseski Novo Brdo preizkusimo kot novo prevzemno točko Knjižnice Reči. Uporabniki tako lahko rezervirate predmete preko spletnega kataloga, rezervirane predmete pa prevzamete in vrnete ob četrtkih na Poti Rdečega križa 76. Prevzemna točka je namenjena predvsem prebivalcem soseske Novo Brdo, priročna pa je tudi za vse, ki živijo na širšem območju Viča.

Testiranje praks souporabe v soseski Novo Brdo

V soseski Novo Brdo smo jeseni skupaj s stanovalci preizkusili delovanje treh načinov souporabe na ravni soseske.
1. Knjižnica Reči: Na uvodnih srečanjih s stanovalci soseske smo predstavili način delovanja knjižnice reči in skupaj z njimi določili tedenski termin, ki jim najbolj ustreza. Na željo mladih družin v naselju smo se dogovorili, da ob prevzemnih urah s sabo vedno prinesemo našo zbirko družabnih iger in tako za dve uri na teden odpremo vrata skupnostnega paviljona vsem, ki se želijo družiti v pokritem javnem prostoru. Testno obdobje nove prevzemne točke se je zaključilo novembra 2022, vendar smo si po uspešnem začetku že zagotovili nadaljnjo uporabo prostora v 2023.
2. Izmenjevalnica otroških oblačil: Ker v novi soseski prevladujejo družine z malimi otroci, je bila med stanovalci soseske izražena želja po organizaciji izmenjevalnice otroških oblačil. Prvo izmenjevalnico smo skupaj s kostanjevim piknikom izvedli novembra 2022, s pomočjo zagnane skupinice stanovalk soseske, pa bomo z izmenjevalnico nadaljevali tudi v 2023.
3. Hišica knjigobežnic: Ob otroškem igrišču smo postavili hišico knjigobežnic, ki je namenjena izmenjavi knjig. Hišica je stalna pridobitev za sosesko.

Souporaba skupnostnega paviljnona

Paviljon je sestavni del soseske JSS MOL in je namenjen dogodkom (sestanki, rojstni dnevi, vaje itd.) stanovalcev. Da bi stanovalce obveščali o možnostih souporabe in jih spodbudili k njegovi uporabi, smo pripravili posebno edicijo poziva Knjižnica REČI+TI. Preko poziva smo podprli pet aktivnosti (otroške delavnice, branje pravljic, debatni večer, skupnostna spletna platforma in kostanjev piknik), ki so bile izbrane glede na prepoznane želje v lokalnem okolju in strategije uporabe upravljalca paviljona (ČS Rožnik).

Projekt Building Sharing Community je del EIT skupnosti Novi evropski Bauhaus. Podpira ga Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), ki je organ Evropske unije.

Hvala JSS MOL in ČS Rožnik za pomoč in podporo.