Program v Domu skupnosti za APRIL

Program APRIL

Program APRIL

OGLAS ZA UPORABO PROSTORA 

Iščete brezplačni prostor za neprofitne dejavnosti, kot so predavanja, delavnice, tečaji, kulturni dogodki, coworking, rekreacija, branja, akustični koncerti, filmski večeri, vaje, družabne igre, otroška druženja, kramljanja, štrikanja, čajanke, skratka vsebine, ki so namenjene tudi prebivalcem Savskega naselja?

Prostor v Domu skupnosti Savsko naselje obsega 40m2, čajno kuhinjo in sanitarije, mize, stole, projekcijsko platno in ozvočenje, na voljo pa so tudi predmeti iz Knjižnice REČI: https://knjiznicareci.si/reci-na-izposojo/

Za več informacij pišite na info@knjiznicareci.si.

OKUSI MAKEDONIJE (POTOPISNO KULINARIČNO PREDAVANJE)

torek, 7.4., 19.30 – 21.00

Makedonijo bi lahko opisalo kot državo, kjer se tradicija prepleta s sodobnostjo, deželo kjer se stikajo različne kulture in deželi  ki se ponaša z bogato kulinariko in je mešanica različnih okusov, ki kažejo na vpliv sredozemskih, bližnjevzhodnih in v manjši meri italijanske, nemške in vzhodne Evrope (zlasti madžarske). 

Toplo makedonsko podnebje vpliva in zagotavlja rast različnih vrst zelenjave, zelišč in sadežev, ki jih uporabljajo pri pripravi hrane. Predstavila bom Makedonijo skozi oči kulinarike, zgodovine in mitologije.

Pobiramo prostovoljne prispevke za kritje hrane.

ZELEMENJAVA

sobota, 11.4., 11.00 – 13.00

Na Zelemenjavi menjamo semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta. Zelemenjava vabi vse brez izjeme: vrtnarske guruje in popolne začetnike, mlade in stare, take z enim samim lončkom na balkonu in tiste s kilometrsko njivo. Pridite s polnimi žepi dobre volje, razveselili pa se bomo tudi vsake slaščice iz domače pečice.

VEČER ZA KULTURO

petek, 17.4., 19.00 – 20.00

Večer bomo začeli z otvoritvijo skulpture umetnika Matica Praznika, ki jo je izdelal posebej za Knjižnico REČI. Nadaljevali bomo s predstavitvijo knjige Než’na poezija – zbirke, ki bralca popelje skozi zanimiv preplet pesmi Kobrowskega in ilustracij akademe slikarke Urške Kozak.

NAMIZNI PUSTOLOVCI

nedelja, 19.4., 16.00 – 19.00

Preživite nedeljsko popoldne v prijetni družbi ob igranju družabnih iger. Nič računalnika, nič ponedeljka, dosti smejanja in pustolovščin po namiznoigralnem svetu. Vabljeni vsi pustolovci – radovedneži, kvartopirci, novinci. … izkušeni vodiči s potovalki in nahrbtniki polnih iger vas bomo vodili po poti. Gejmerji pa vabljeni na oddih po nedeljskem kosilu – tu vas ponedeljek ne najde.

STRÒK

22.4., sreda, 18:00 – 19.00

Žalostna usoda diplomskih nalog in posameznih zanimivih študijskih projektov je v glavnem prepuščena internim predstavitvam, kjer se vsa znanja ustavijo na prepihu učilnic in predavalnic. Da bi odpihnili prah z genijalnih nalog in da bi ideje zaživele polnokrvno življenje, ste vabljeni, da prisluhnete!

Prijave za predstavitve na: ajsa.jericevic@gmail.com

NOČ KNJIGE

23.4., četrtek, 19.00 – 21.00

V okviru projekta Noč knjige vam bomo tokrat ponudili pester program. IZMENJEVALNICA KNJIG je dogodek, ki ga organizira kulturološko društvo Kult.co, ki je nastalo pod okriljem kulturologov in kulturologinj Fakultete za družbene vede. Na izmenjevalnici, boste lahko svoje že prebrane knjige zamenjali za tiste, ki jih bomo mi nabrali s pomočjo knjižnic in antikvariatov. Izmenjali jih boste lahko tudi z drugimi posamezniki, ki bodo na dogodek prinesli svoje knjige, prostor pa bo primeren tudi za druženje in klepet. Pozivamo vas tudi, da h knjigi, ki jo prinesete, priložite kratko sporočilce za naslednjega, ki bo knjigo prijel v roke. Obenem bo potekal VEČER POEZIJE, kjer se nam bodo s svojo poezijo predstavili mladi pesniki in pesnice iz Ljubljane, Litije in Zagorja.

IZMENJAVA OTROŠKIH OBLAČIL

sobota 25.4., 16.00 – 18.00

Na dogodku si bomo izmenjali otroška in mladinska oblačila,  ki jih je vaš otrok prerasel. Prinesete lahko tudi obutev, modne dodatke, otroške hišne tekstilije (npr. posteljnina), igrače, otroške knjige,… Oblačila naj bodo čista, lepo ohranjena in brez lukenj ali madežev. Sprejmeno do 30 kosov. Organizatorji bomo oblačila in ostalo blago pregledali in ga tudi ovrednotili (npr.  bunda dobi več točk kot na primer nogavice,..). Glede na število doseženih točk si boste lahko izbrali poljubno število kosov blaga. Vstopnine ni, lepo vabljeni!

Ustvarjalna delavnica IZDELOVANJE MUC

sobota 25.4., 16.00 – 18.00

Delavnica je namenjena otrokom od 2. leta starosti. Sestavni deli muce so: dva večja kroga za telo in rep in en manjši na katerem so že prilepljena ušesa in narisane oči ter brčice. Otroci pobarvajo muco s flomastri, barvnimi svinčniki ali voščenkami. Iz večjega kroga izrežejo dolg polžast rep, ki bo pomagal muci, da se bo vrtela kot vrtavka. Manjši krog za glavo, večji za trup in izrezan rep prilepimo z lepilnim trakom. Na glavo (z lepilnim trakom) prilepimo še 25 cm dolgo nitko in muca je pripravljena, da se bo zavrtela. Vrti se že, če jo držimo navpično. Če želimo, da se vrti hitreje, se skupaj z njo vrtimo še mi.

BREZPLAČNO GEODETSKO SVETOVANJE IN SVETOVANJE ZA IZDELAVO ENERGETSKIH IZKAZNIC 

ponedeljki, 14.00 – 15.00 oz. po dogovoru

Lokacija: križišče Šmartinske in Topniške ulice, stolpnica zelene barve v pritličju

Podjetje: GEO2 d.o.o.,Topniška 45

prijave na 01 437 51 18

MIZARSKA DELAVNICA

ponedeljki, 16:30 – 19:00

Serija delavnic, na katerih se bomo naučili kako npr. pravilno prebarvati pohištvo, uporabljati določeno orodje in reševati zagate, s katerimi se srečujete v vašem domu.

ŽENA ŽENI

ponedeljki, 16:30 – 19:00

Sprva bi bila srečanja namenjena druženju in bi se naknadno po potrebi udeleženk razvilo tudi v delavnice. Te delavnice bi imele različne vsebine kot so samopodoba, samozavest, vzgoja otrok, …, hkrati pa bi bile namenjene druženju in pomoči med uporabnicami.

JOGA

ponedeljki, 19.00 – 20.30

Joga je družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Vabljeni na brezplačno urjenje!

Armaflekse prinesite s seboj.

VESELE NOGICE

srede, 15.00 -17.00 

Druženja za starše z otroki s posebnimi potrebami, ki so se posebej prilagojena težko gibalno oviranim otrokom. Različne dejavnosti, poslušanje glasbe, branje pravljic, gledanje risank, telovadba, spoznavanje otrok med seboj, pogovor, igre. 

kontakt: Alenka 040 855 049

VAJE GLASBENIH SKUPIN

srede, 17.00 – 19.00

Vaje različnih glasbenih zasedb, katerih skupni imenovalec je glasbenica Jelena. Igrajo različne zvrsti glasbe in vas vabijo na javne vaje.

BREZPLAČNA ŠIVILJSKA DELAVNICA

četrtki, 18.00 – 19.00

Vsak četrtek vas bo ga. Anka popeljala v svet šivanja, (če bodo želje, pa tudi vezenja ter klekljanja). Na podlagi 38-letnih izkušenj vas bo vodila po ustvarjalni poti, ki jo bodo usmerjale vaše želje in ideje. Vabljeni, več nas bo, bolj fino bo!

informacije in obvezne prijave na: 040 674 904 – ga. Anka Pavelič

SKUPINSKI POGOVORI IN MEDITACIJA Z NAMENOM

četrtki, 18.00 – 19.00

Namen skupinskega druženje je  ozavestiti in počistiti stres, jezo, strahove in izboljšati psiho fizično zdravje. Sama meditacija ni klasična in ne potrebujete nobenih posebnih veščin ali predznanja. Ni potreben posebna drža, tako da je enostavna in primerna za vse starosti. Vljudno vabljeni. Več o meni lahko preberete na www.osebnarast.si

TELESNO BOBNANJE

1. in 3. petek v aprilu, 17.30 – 19.00 

Kako ustvariti glasbo brez uporabe instrumenta, temveč lastnega telesa?

Ploskajmo z rokami, stopicajmo z nogami, tleskajmo s prsti in zabava se šele začne!

Nobenih zahtev, samo pridite in igrajte.

ŽONGLIRANJE

2. in 4. petek v aprilu, 17.30 – 19.00

Naredite svoje žonglerske žogice in se naučite izvajati nekaj osnovnih trikov. 

Za izdelavo žogic prinesite par dokolenk in vrečko riža/fižola/graha..

SAMOPOPRAVLJALNICA KOLES

sobote, 10.00 – 12.00

Naučite se osnovnega vzdrževanja in popravil vašega kolesa. Pripravite ga, da vas neslišno zapelje v tople pomladanske dni, ki so že skoraj tu! Orodja so na voljo, vendar ne oklevajte prinesti tudi svoje.

SOBOTNI ZAJTRKI S SOSEDI

sobote, 10.00 – 12.00

Pridružite se nam na skupnih zajtrkih in s seboj prinesite svoj običajni jutranji obrok. Zajtrke bomo izmenjali in se pustili presenetiti. Dobrodošli zajtrki vseh okusov, najbolj pa seveda dobrodošli vi, ker je kakršenkoli zajtrk najbolj okusen…v dobri družbi!

BREZPLAČNI ARHITEKTURNI NASVETI

Termin po dogovoru, informacije in obvezne prijave na: info@kombinat-arhitekti.si

Potrebujete nasvet, kam postaviti omaro, kako obrniti posteljo ali prenoviti stanovanje? Želite prenoviti skupne prostore ali fasado bloka? Če potrebujete arhitekturni nasvet, vas vabimo, da nam pišete. Z veseljem vam bomo pomagali in to brezplačno! 

www.kombinat-arhitekti.si

NAMIZNI TENIS

Ekipa za igranje namiznega tenisa je še v nastajanju. 

Vsi zainteresirani za tedensko igranje v dvorani nam pišite na info@knjiznicareci.si. Vabljeni!