Naj živi souporaba! Otvoritev Knjižnice REČI!

Vse podpornike in navdušence nad kulturo souporabe vabimo, da se nam v sredo, 21. januarja 2015 pridružite na otvoritvi 1. slovenske Knjižnice REČI v Savskem naselju, v Domu skupnosti na Belokranjski ulici 6.

Ideja vzpostavitve Knjižnice REČI se je porodila pomladi 2014, ko smo strokovnjakinje za razvoj javnega prostora iz prostoRoža iskale primerne vsebine za oživitev Doma skupnosti v Savskem naselju ter koncept, ki bi k uporabi in soustvarjanju vsebin pritegnil prebivalce soseske. S svojimi izkušnjami s področja raziskovanja in implementacije različnih vidikov souporabe (coworking, crowdfunding, itd.) nam je na pomoč priskočila iniciativa Slovenia Coworking, s katero so po principu od spodaj navzgor združili moči s ciljem, da kulturo souporabe ponesejo na raven delujoče storitve.

Po vzoru prve tovrstne izposojevalnice, Leile v Berlinu, smo se odločili, da bomo lokalizirali model in v Ljubljani kot prvi v Sloveniji vzpostavili knjižnico, ki bo namesto knjig izposojala različne uporabne predmete – REČI in tako ljudem pomagala prihraniti denar in prostor. Projekt Knjižnice REČI se je razvil v partnerstvu z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije in njenim Regionalnim centrom kreativne ekonomije, ki sta razvoj podprla s finančnimi viri za vzpostavitev knjižnice, skrbela za koordinacijo projekta in vsebinsko sodelovala v procesu razvoja knjižnice. Prostor za delovanje Knjižnice REČI je zagotovil četrti partner v projektu, Mestna občina Ljubljana, ki je omogočila souporabo in prilagoditev prostora v Domu skupnosti. Lokalna skupnost pa se je s Knjižnico REČI spoznala že pred otvoritvijo, saj je aktivno sodelovala v procesu nastajanja knjižnice.

Član Knjižnice REČI lahko postane vsakdo, ki podari reč z Liste želja ali vplača članarino. Seveda bomo nove člane vpisovali tudi že na sami otvoritvi.

Organizacijska ekipa si želi, da bo Knjižnica REČI v Savskem naselju pilotni projekt, ki bo navdih za zagon podobnih projektov po Sloveniji. S tem namenom smo zasnovali tudi priročnik, ki povzema izkušnje in proces razvoja Knjižice REČI in bo v kratkem tudi dostopen na našem spletnem mestu.

Knjižnica REČI deluje neprofitno in ima omejena sredstva, zato je pomoč v obliki finančnih sredstev in donacij reči s strani posameznikov in podjetij več kot dobrodošla (pišete nam lahko na info@knjiznicareci.si).

Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem iz Savskega naselja in tudi drugim ustvarjalcem projekta za vložen čas, dobro voljo in vizijo, da Ljubljana nujno potrebuje nove vsebine za boljše življenje ljudi. Naj živi souporaba!

Maša Cvetko